“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”

Cursist aan het woord

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”, deze woorden sprak Pippi Langkous alweer heel wat jaar geleden. Wanneer je start met iets nieuws, weet je nooit hoe het zal uitpakken. Hoe je het zal ervaren, of je het snel onder de knie hebt en of het voor herhaling vatbaar is. De enige manier waarop je dit kan weten is eigenlijk heel simpel, door het gewoon te proberen en vooral ook niet op te geven als het niet meteen lukt. Deze week hebben we weer een cursist aan het woord gelaten, de naam van deze cursist is bij de redactie bekend.

Mijn eerste training van de borstcrawlcursus van Mijnzwemcoach is nog niet eens zo heel lang geleden. Begin januari stond ik dan ook vol enthousiasme aan de badrand, klaar om het water in te duiken. Een sprong in het diepe naar een nieuwe ervaring. Hoewel ik altijd veel heb gezwommen, was dat voornamelijk recreatief, zonder enig idee van de techniek erachter. Met verschillende zwemdiploma’s op zak kon ik prima zwemmen, maar of het technisch goed was vraag ik me af. Je kunt misschien zelfs zeggen dat ik eigenlijk maar wat deed, tot die bewuste avond in januari. Na een korte introductie gingen we van start en zwommen we ons de eerste training door.

Ik heb nooit geweten dat er zoveel techniek achter een slag als de borstcrawl zit. Ik dacht dan ook dat ik vooral zou gaan zien hoe goed (of slecht) mijn slag was, zodat ik deze kon verbeteren. Maar eigenlijk had ik, met mijn ABC en wat reddingzwemdiploma’s op zak geen idee van de techniek.

Ik begon dus, zoals vele andere met mij, bij de basis en deze lag tot mijn verbazing in eerste instantie niet meteen bij de armen. De cursus ving aan met het afzetten vanaf de kant en met de benen. Een goede houding en ligging zijn hierbij cruciaal en wanneer je deze combineert met een goede beenslag, maak je al een hoop meters zonder überhaupt een armslag te hoeven maken. Dit is de basis en vanuit hier begint het.

Tussen de instructies door kregen we de ruimte om het zelf te ondervinden en werden we voorzien van persoonlijke tips door de trainer. De tijd vloog voorbij en voordat ik het wist stond ik alweer buiten, mijn tas vol natte zwemspullen als herinnering aan die eerste training van Mijnzwemcoach.


Staat die eerste ervaring met de borstcrawlcursus al bij jou op de planning? Schrijf je dan snel in voor een cursus!