Toelichting sprint- en anaerobe capaciteitstrainingen

Floor van den Nieuwenhoff

Sprinttraining

Toelichting sprint schema’s en anaerobe capaciteitstrainingen

Om je pure kracht & snelheid in het zwemmen te verbeteren heb je 2 trainingsvormen:

Sprint trainingen

Anaerobe capaciteits trainingen

Sprinten is een sportonderdeel waarbij een korte afstand zo snel mogelijk wordt afgelegd zonder het duurvermogen aan te spreken. De inspanning duurt daarbij maximaal 12-15seconden, dus vaak minder dan 25m.

Het doel van sprinten is je ‘maximale’ snelheid en kracht verhogen. Je zwemt op 100%!

Bij anaerobe capaciteit trainingen ben je de snelheid van je anaerobe metabolisme aan het trainen. Daarbij wordt je energievoorraad dusdanig snel verbrand dat het lichaam niet in staat is dit met zuurstof te doen (verbranding met zuurstof duurt langer). Voordeel is dat hierbij heel snel heel veel energie vrij komt en je dus hard kan zwemmen. Nadeel is het restproduct: melkzuur…. Je zal dus merken dat je dit maximaal 30-45 seconden vol kan houden (ongeveer 50m). Hoe explosiever de actie, des te sneller je verzuurt.

Sprint trainingen en anaerobe capaciteit trainingen gebruik je vooral voor 50m’s en 100m’s in de wedstrijd. Dus dat je échte snelheid hebt (door de sprinttrainingen) en dat je snel veel energie (maar dus ook melkzuur) vrij kan aanmaken (door de anaerobe capaciteitstrainingen).

Daarnaast gebruik je het sprinten ook tijdens bv een eindsprint van een buitenwaterwedstrijd of massasprint.

Omdat in beide trainingsvormen de energie vrijgemaakt wordt zonder zuurstof hoef je tijdens de inspanning niet of nauwelijks te ademen. Doe je dit soort trainingen vaker dan zal je merken dat het steeds beter vol gaat houden om zonder zuurstof op snelheid te zwemmen.

Tussen de afstanden door heeft je lichaam uiteraard wel zuurstof nodig om te herstellen, dus de rust binnen een blokje sprint/anaerobe capaciteit training is passief (lekker stil staan)

Sleutelwoord bij sprint trainingen is verder coördinatie. Probeer de techniek tijdens deze topsnelheden zoveel mogelijk vast te houden!

De schema’s kunnen door elkaar gebruikt worden, het gaat om de explosieve prikkel.

Ook is het mogelijk om alleen de kern te zwemmen en zelf het inzwemmen te bedenken. Let er wel op dat je na een sprint / anaerobe capaciteitstraining altijd een goed stuk nog op rustig tempo doorzwemt en uitzwemt! En anaerobe capaciteit training gaat een beetje ten koste van je conditie dus zorg in je complete trainingsschema voor balans tussen alle trainingsvormen.