Bijzondere uitdaging van de Zeebra's!

Floor van den Nieuwenhoff

Borstcrawlcursus

Afgelopen zomer werden wij benaderd door team Zeebra, een enthousiaste groep zwemmers die een ambitieus doel voor ogen hebben. Ze gaan namelijk mee doen mee doen aan de beroemde Thames Marathon! Team Zeebra zal je meenemen in hun voorbereiding op dit grote avontuur. Lees hier hun eerste blog.

Aan de slag voor een betere slag!

Augustus lijkt nog heel ver weg nu de jaarwisseling net voorbij is, maar we moeten ‘aan de bak’. Niet vanwege tijdelijke goede voornemens. Nee, het is tijd om te starten met de voorbereidingen voor ons nieuwe avontuur. Op 4 augustus gaan wij, team Zeebras, meedoen aan de beroemde Thames Marathon. Een prestigieuze zwemtocht van 14 kilometer over de Theems rivier aan de westkant van Londen. Team Zeebras is geen officiële vereniging maar gewoon een samengeraapt (app)groepje zwemvrienden met verschillende achtergronden en één gemeenschappelijke factor: we zijn gek op open water zwemmen. Dat doen we dan ook volop (een aantal ook in de winter!) met zoveel mogelijk zwemvrienden uit Zeeland (Zee) en Brabant (Bra’s) in ‘onze’ prachtige Oosterschelde aan Tholen.

Tijd om het serieuzer aan te pakken

Het idee voor onze trip ontstond toen we met aantal Zeebras, een beetje tot onze eigen verbazing, afgelopen zomer een zwemtocht van 8 km uitzwommen (Stavenisse – St Annaland). ‘Dat smaakt naar meer!’ Voordat we het wisten stonden we met 11 zwemmers onder onze nieuwe teamnaam ‘Team Zeebras’ ingeschreven en was de groepsaccommodatie geboekt. Natuurlijk snappen we dat we hier serieus voor moeten trainen. Meters maken, kilometers maken en nog meer meters maken, aangevuld met kracht- en cardiotraining. Maar ergens besloop toch ook het gevoel dat die zwemtechniek ook wel beter kan. De één heeft in het verleden ooit borstcrawl geleerd voor zwemdiploma’s, een ander heeft wel wat geleerd bij een zwemvereniging of heeft zichzelf de slag aangeleerd. Dan kun je allemaal wel lekker zwemmen maar zijn er vast wel verbeteringen aan te brengen. Want hoe beter - en dus relaxter - we kunnen zwemmen, hoe meer we samen kunnen genieten van wat beloofd een bijzondere tocht te worden. Maar waar begin je dan?

Gelukkig bood de KNZB hulp

Via mijnzwemcoach.nl bleek er een groot aanbod KNZB borstcrawlcursussen voor gevorderden te zijn. Helaas, bijna allemaal vol en al helemaal geen plaats met zoveel man in de buurt. En juist daar heeft de bond ons enorm geholpen. Na een simpel mailtje werd er gezocht naar een zwembad en trainer in de buurt die dit groepje zwemmers wel de kneepjes van de borstcrawl gaat bijbrengen. Op 14 januari was het zover en kregen we in Roosendaal onze eerste les. Jammer genoeg kunnen niet alle ‘Zeebras Thames zwemmers’ aan de cursus deelnemen maar samen kunnen we ieders techniek vast optimaliseren. Een verbeterde armtechniek, een beter drijfvermogen, een constanter tempo aanhouden, energiezuinig zwemmen en dan het liefst ook met iets meer snelheid, zijn wel de gezamenlijke uitgangspunten. Maar het voornaamste doel blijft: plezier hebben en samen grenzen verleggen. In dit geval zowel letterlijk als figuurlijk. We gaan er helemaal voor en we houden jullie graag op de hoogte van ons avontuur. Wij hebben er zin in! Tot over een paar weken.

Groeten van de Zeebras:

Andrea, Andy, Diana, Els, Maroula, Paul, Jan, Cobien, Michel, Jeroen en Constance