En toen leek zwemmen steeds meer op ‘denksport’

Julia van Wijk

Openwater zwemmen

We zijn uit de startblokken! Team Zeebras heeft inmiddels 5 lessen van de KNZB borstcrawlcursus voor gevorderden achter de rug. Gewapend met volle tassen gevuld met frontsnorkels, kickboards, zoomers en pullbuoys, trekt onze groep ‘redelijk eigenwijze open water zwemmers’ naar de les van trainer Paul in Roosendaal. Met verschillende oefeningen en tips lijken we voorzichtig naar een effectievere slag te werken. Een lastige klus wanneer je zwemtechniek al jaren heel comfortabel voelt en je ook naar het einde van een 8 km zwemtocht heeft gebracht. Als je dan met een strakkere rompspanning moet zwemmen, vraag je je toch af of je dat wel meer dan 100 meter gaat volhouden. Of dat je niet stikt voor het einde van de baan omdat je opeens gaat ademen door een frontsnorkel. Laten we het erop houden dat ‘alle begin’ moeilijk is!

Stof tot nadenken én uitvoeren

Na de eerste maand hebben we in ieder geval al genoeg stof tot nadenken gekregen; voor in het zwembad wel te verstaan. De tijd dat je zomaar zonder na te denken baantjes of kilometers wegtikt lijkt daarmee wel tot het verleden te behoren. Rompspanning, catchfase, ellebogen hoog, een kortere horizontale beweging bij de ademhaling… allemaal details die van belang zijn voor een optimale slag. Details waar je bij iedere slag die je maakt aan denkt en ook het verschil door voelt. Maar het voelt gelijk ook alsof het nog wel even gaat duren totdat dit ‘in je systeem is ingesleten’. Gelukkig hebben we nog een aantal weken.

Het fanatisme van de Zeebras blijft groeien

Ook al is het nog maar februari en is de Thames Marathon pas 4 augustus, de voorbereidingen zijn in volle gang. Zeebras Diana en Constance hebben zich opgegeven voor de Mijnzwemcoach clinic Zwemmen en Voeding op 23 maart. Want er moet straks in Engeland ook goed worden gegeten. Nog een hele uitdaging voor de teamchefs want de groep bestaat uit ‘alleseters’, vegetariërs en veganisten.

Daarnaast worden al de nodige meters gemaakt, in het zwembad én daarbuiten. We beginnen de week met de cursus op maandag onder begeleiding van Paul. Donderdag of vrijdag zwemt ieder op eigen initiatief een lange duur training van 3 tot 5 km (met aandacht voor de techniektips uit de les van maandag). Tijdens de training van zwemvereniging De Eendracht op zaterdag volgen we gezamenlijk het schema van de cursus. En tot slot sluiten een paar echt gekke Zeebras de zwemweek op zondag af door in de zoute, koude Oosterschelde te duiken en daar nog 1 à 1,5 km in te zwemmen. Daarbij moeten we wel eerlijk bekennen dat het koude water (tussen de 3 en 5 graden), de stroming en soms ook hoge golven het wel lastiger maken om aan je techniek te werken. Maar ook dat zal vast goedkomen als we wat verder in de cursus zijn. Kortom, voldoende stof tot nadenken en uit te voeren de komende weken.

Groeten van de Zeebras