Hoe goed kan ik zwemmen na de borstcrawlcursus?

Melissa Buijens

Zwemmen na de borstcrawlcursus

Toen ik begon met de borstcrawlcursus had ik hoge verwachtingen. Ik zal dit wel even leren. En bij voorkeur snel ook. Zo zei ik tegen mijn trainer: “Ik ben eigenlijk niet zo van de details, maar meer van de grote lijnen”. Hij kijkt me aan, lacht en zegt: “Dan heb je de verkeerde sport gekozen”. En zo heb ik in het afgelopen jaar geleerd dat hij gelijk heeft. Een klein verschil in beweging, kan een groot effect hebben in de efficiëntie van je zwemslag.

‘Lange termijn, gaat boven korte termijn.’

En die zwemslag aanleren, dat kost dus tijd. Best veel tijd. Zo focust de cursus zich op alle basisbeginselen. Van stroomlijn, beenslag, armslag, tot hoe kun je het beste ademen. Alles stap voor stap. Pas op het eind komt alles als borstcrawl zwemslag samen.

Zo kan het dus zijn dat je in het begin veel tijd kwijt bent aan oefeningen om een beweging in te slijten en minder met ‘snelheid of zwemmeters maken’. Maar met het idee om op de lange termijn juist meer rendement eruit te halen. Als je jezelf al een beetje borstcrawl hebt leren zwemmen, kan het nog meer tijd kosten om een verkeerde beweging juist weer af te leren.

Ik startte dan ook de borstcrawlcursus met het idee aan het einde van de cursus lekker te kunnen zwemmen. Kwam ik even bedrogen thuis. Toen ik begon kon ik helemaal niets en aan het einde van de cursus kende ik de basisbeginselen. Ik kon een beetje borstcrawl zwemmen, maar zeker nog geen banen achter elkaar. Wel leerde ik het allerbelangrijkste. Zwemmen is echt heel erg leuk en ik was dan ook vooral enthousiast om er verder mee aan de slag te gaan.

Wat er vooral nog veel nodig was? Heel veel oefening.

‘Techniek, techniek, techniek.’

Het gevaar is om toch te snel te starten met meters te zwemmen. En zo verkeerde bewegingen verder te bevestigen. Het is verleidelijk om ‘lekker te gaan zwemmen’ en de techniek te laten voor wat het is. Maar als volwassene is het al lastiger om nieuwe bewegingen aan te leren (maar zeker niet onmogelijk), laat staan de energie die het kost om verkeerde bewegingen af te leren en deze te vervangen met een andere beweging. Hoe verleidelijk dus ook, vergeet de techniek niet als basis. Ook niet als je al langer zwemt.

Advies: Stop niet met leren

Ongeacht je niveau na de beginners- of misschien wel gevorderdencursus zou ik je toch aan willen raden om niet te stoppen met techniek. Bij een zwemvereniging, een vervolgcursus, zwemschema’s of clinics. Zodat je techniek niet verstoft en aandacht blijft krijgen. Zo blijf je ook vooruitgang boeken.

Want hoe beter je techniek, hoe lekkerder je uiteindelijk zwemt!


Auteur: Melissa Buijens
Blog: https://zwemblog.com
Foto: 11afotografie