
We zitten in de ‘tweede golf’ van Corona. We kunnen er niet omheen. Of we nu willen of niet. Voor iedereen betekent dit zowel voor werk als privé net weer andere dingen. Maar voor veel sporters is er een gemeenschappelijke deler. Er ging een streep door de hele kalender met sportevenementen. Weg sportdoelen.
Niet alleen ontzettend jammer voor ons sporters en de organisaties, maar het heeft ook invloed op de motivatie. Ergens naar toe trainen is toch anders, dan trainen zonder concreet doel.
Voor een resultaatgericht persoon zoals ik, niet altijd even makkelijk. Ik heb echt een doel nodig. Dat motiveert me en helpt om fanatiek te blijven trainen. Het geeft me houvast. Maar de realiteit is dat ik al sinds maart train zonder concreet doel.
Allereerst ben ik vooral dankbaar dat we nog kunnen zwemmen. Dat was in het voorjaar natuurlijk wel anders en wie weet wat de toekomst nog brengt. Boven alles is zwemmen mijn hobby en ontspanning. Dus zolang het mag duren ben ik vooral blij dat er gesport en dus gezwommen kan worden. Een welkome afwisseling in het dagelijks leven en even dat moment voor jezelf.
Maar toch knagen die doelen altijd. En vind ik het zo lekker om ergens naar toe te trainen. Nu de doelen zo ver weg zijn (de focus ligt nu op de Open Nederlandse Master Kampioenschappen mei 2021), is het soms lastig om gemotiveerd te blijven. En als je dan net een gezellig praatje hebt met een andere zwemmer aan de badrand, dan ach, dan kan dit misschien wel net iets langer duren dan normaal.
Dus hoe probeer ik mezelf dan toch te motiveren?
- Zwemschema’s. Al sinds ik begonnen ben met zwemmen, train ik met zwemschema’s. Ik zou echt niet meer zonder kunnen. Los dat het makkelijk is dat ik zelf niet hoef te bedenken wat ik wil zwemmen, is het ook heel goed voor de motivatie. Je gaat tenslotte niet halverwege je schema naar huis, maar zwemt het gewoon af. Het geeft houvast in de training en mijn basis in techniek en snelheid blijft op peil.
- Nieuwe zwemslagen. De meeste volwassene die op latere leeftijd leren zwemmen leren de borstcrawl. Veel zwemmers die triatlon of openwater trainen blijven gefocust op de borstcrawl. Maar de afwisseling brengt je veel profijt over de gehele linie.
De schoolslag en rugslag kennen we nog ‘van vroeger’ en daar blijft het dan vaak bij. Maar heb je er al weleens aan gedacht om de andere slagen ook wat meer op te pakken? Een iets fanatiekere schoolslag te doen, wat meer meters op je rug te maken. En wie weet, probeer ook eens vlinderslag. Ja, vlinderslag zal misschien niet meevallen. Maar het is wel leuk om iets nieuws te leren.
Zelf is dit 1 van mijn focuspunten in deze tijden. Onder begeleiding van een zwemtrainer focus ik me sinds de corona periode op vlinderslag. Een hele uitdaging waar ik veel voldoening uit haal. Het is lastiger, maar het geeft wel een berg motivatie. Plus door meer af te wisselen in slagen word je over de gehele linie een sterkere zwemmer.
- Techniek en analyses. Nu er toch geen wedstrijd is, staat veel van de training in het teken van aerobe capaciteit trainen. Ofwel uithoudingsvermogen. Maar het is juist ook een mooie tijd om je techniek te verbeteren. Probeer eens een videoanalyse. Of een personal training, om op deze manier je slag te verbeteren en handvatten mee te krijgen om verder te trainen. Want hoe beter je techniek, hoe makkelijker het zwemmen wordt.
Want in zwemmen ben je nooit uitgeleerd ;).
Auteur: Melissa Buijens
Blog: https://zwemblog.com
Foto: 11afotografie