Hoe stel je doelen en blijf je gemotiveerd?

Melissa Buijens

motivatie

Ik vind het zo lekker om ergens naar toe te trainen. Wanneer je doel ver weg is, is het soms lastig om gemotiveerd te blijven. En als je dan net een gezellig praatje hebt met een andere zwemmer aan de badrand, dan kan dat praatje misschien wel net iets langer duren dan normaal.

Dus hoe probeer ik mezelf dan toch te motiveren?

  • Zwemschema’s. Al sinds ik begonnen ben met zwemmen, train ik met zwemschema’s. Ik zou echt niet meer zonder kunnen. Los dat het makkelijk is dat ik zelf niet hoef te bedenken wat ik wil zwemmen, is het ook heel goed voor de motivatie. Je gaat tenslotte niet halverwege je schema naar huis, maar zwemt het gewoon af. Het geeft houvast in de training en mijn basis in techniek en snelheid blijft op peil.
  • Nieuwe zwemslagen. De meeste volwassene die op latere leeftijd leren zwemmen leren de borstcrawl. Veel zwemmers die triatlon of openwater trainen blijven gefocust op de borstcrawl. Maar de afwisseling brengt je veel profijt over de gehele linie.

De schoolslag en rugslag kennen we nog ‘van vroeger’ en daar blijft het dan vaak bij. Maar heb je er al weleens aan gedacht om de andere slagen ook wat meer op te pakken? Een iets fanatiekere schoolslag te doen, wat meer meters op je rug te maken. En wie weet, probeer ook eens vlinderslag. Ja, vlinderslag zal misschien niet meevallen. Maar het is wel leuk om iets nieuws te leren.

Zelf is dit 1 van mijn focuspunten. Onder begeleiding van een zwemtrainer focus ik me op de vlinderslag. Een hele uitdaging waar ik veel voldoening uit haal. Het is lastiger, maar het geeft wel een berg motivatie. Plus door meer af te wisselen in slagen word je over de gehele linie een sterkere zwemmer.

  • Techniek en analyses. Als er bij mij geen wedstrijd op de planning staat, staat veel van de training in het teken van aerobe capaciteit trainen. Ofwel uithoudingsvermogen. Maar dit is juist ook een mooie periode om je techniek te verbeteren. Probeer eens een video-analyse. Of een personal training, om op deze manier je slag te verbeteren en handvatten mee te krijgen om verder te trainen. Want hoe beter je techniek, hoe makkelijker het zwemmen wordt.

In het zwemmen ben je nooit uitgeleerd.


Auteur: Melissa Buijens
Blog: https://zwemblog.com
Foto: 11afotografie