Trainen met zwemschema’s voor dummies

Melissa Buyens

Trainingsschema's

Ken je dat gevoel dat je een bouwtekening bekijkt, probeert te lezen en denkt. Tja. Ik heb nog steeds geen idee? Nou dat gevoel had ik de eerste weken toen ik startte met zwemmen op basis van zwemschema’s. Na 10 berichtjes durfde ik mijn trainer echt niet meer te appen en Google wilde me ook niet helpen. Al die zwemtermen en verschillende oefeningen met specifieke benamingen!

Zwemschema’s
Het is dus zeker even wennen. In het begin leidde het schema me eigenlijk af van het zwemmen. Ik moest goed nadenken over wat er precies bedoeld werd. Waar ik voorheen gewoon zwom, moest ik nu ineens bedenken hoeveel banen 300 meter eigenlijk is en tijdens het zwemmen goed opletten en tellen.

Er stond veel techniek in, maar ik wilde gewoon zwemmen. Al die oefeningen. En iedere keer maar weer op dat papiertje kijken. Hoeveel meter ook alweer? Is mijn rust al om?

Maar zoals met alles is volhouden en routine de oplossing. Zodra je die routine hebt, is er niets fijner dan zwemmen met een trainingsschema.

De voordelen van een schema:

  • Meer progressie. Een trainingsschema helpt je in de opbouw naar een bepaald doel. Bijvoorbeeld 500 meter of 1000 meter aan 1 stuk zwemmen voor een triatlon. Met een schema word je stap voor stap geholpen richting je doel. Met een goede gerichte opbouw.
  • Goed voor de motivatie. Halverwege geen zin meer, maar je schema toch niet klaar? Uit ervaring weet ik dat dit toch niet zo lekker vertrekt. Dus is de kans wat groter dat je gewoon je schema afzwemt.
  • Het geeft een doel. Een schema helpt je om vooraf een doel te hebben. Dus het doelloos banen zwemmen is verleden tijd. Het is afwisselender en je weet waar je aan gaat werken voordat de training begint.
  • Techniek onderhouden. Het gevaar van zelf zwemmen, zonder begeleiding, is dat je veel van hetzelfde doet. Dat is heel normaal. Met een zwemschema krijg je automatisch meer variatie en blijft aandacht voor techniek een belangrijk onderdeel van je training.

Tip: print je trainingsschema's uit en doe deze een insteekhoesje zodat je je schema op de badrand kan leggen.

Welkom in de wereld van trainingsschema’s. Pas op! Het is verslavend ;) En de zwemtermen? Dat is daar wen je snel genoeg aan!

Wil je ook zwemmen met schema's? Als lid van Mijnzwemcoach heb je toegang tot ruim 250 trainingsschema's. Klik hier om een abonnement voor €35,- per jaar af te sluiten.


Auteur: Melissa Buyens
Blog: https://zwemblog.com