Wat moet je weten om de juiste keuze voor badkleding te maken?

Julia van Wijk

Een veel gestelde vraag is uiteraard of een badpak of zwembroek wel chloor bestendig is. Chloorbestendig, wat houdt dat dan eigenlijk in en waar moet je dan op letten? Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat het gebruikte chloor in de zwembaden ervoor zorgt dat het water in goede conditie is en bacteriën worden gedood. Helaas heeft chloor ook een vervelende uitwerking op veel materialen die in het water gebruikt en gedragen worden. Het effect op badkleding kan van verschillende aart zijn. Zo kan de kleur sneller vervagen of de stof zelfs beschadigen waardoor de vorm uit de badkleding verdwijnt. Het lijkt er dan op dat de badkleding snel versleten is.

Inmiddels zijn de fabrikanten verder in de ontwikkeling van badkleding en bestaan er verschillende materialen die in meer of mindere mate chloorbestendig zijn. Het gebruik van Lycra zorgt ervoor dat badkleding elastischer is en zachter, comfortabeler en prettiger aanvoelt. Lycra is echter wel een materiaal dat niet zo goed bestand is tegen de invloeden van chloor. Bij de Italiaanse fabrikant Arena, hebben ze een nieuwe stof met Lycra gebruikt waarbij het Lycra door de Polyamide vezels wordt beschermd tegen het chloor. Bij het MaxFit materiaal heeft het chloor zo minder invloed en heb je als zwemmer een prettig en comfortabel badpak of zwembroek.

Ben je toch gebaat bij badkleding die extra chloorbestendig is omdat je een intensieve zwemmer bent die meer dan 1x per week in het water licht, dan is MaxLife de beste optie. Arena heeft deze stof ontwikkeld in samenwerking met ’s werelds grootste stoffenleverancier, Carvico. MaxLife is een chloorbestendige stof die bestaat uit een Polyester microvezel mix genaamd PBT. Bij dit materiaal ontbreekt een elastisch bestanddeel zoals Lycra, maar daarmee is het wel veel beter bestand tegen chloor en zonlicht. Het behoud veel langer zijn kleur en vorm als het intensief, bijvoorbeeld 2 of meer keer per week, in het chloorwater gebruikt wordt.

Het is dus van belang dat je eerst bepaald of je een gemiddelde (1x of minder per week) of intensieve (2x of meer per week) zwemmer bent om zo een keuze voor het juiste materiaal te maken.

Nu we weten dat chloor niet zo best is voor de badkleding, is het ook wel raadzaam om ervoor te zorgen dat het chloor minder invloed heeft op de gedragen badkleding, of dit nu MaxFit of MaxLife is. Het is altijd aan te raden om de badkleding na het zwemmen goed uit te spoelen met koud water en in de handdoek op te rollen zodat het water er uit trekt. Eenmaal thuis kun je de badkleding nogmaals spoelen en te drogen hangen. Chloor kan ook een sterke lucht in de badkleding achterlaten die je wellicht wilt verwijderen. Gebruik dan geen reguliere wasmiddelen want die zijn vaak te sterk geconcentreerd en beschadigen ook de badkleding. Er bestaat een wasmiddel dat voor technische stoffen gebruikt kan worden en dan niet de vezels aantasten. Hey sport Micro wash is aan te raden om de vieze geur uit de badkleding te wassen. Dit middel kan je kopen bij verschillende sportzaken of de zwemspecialisten.

Nu we een beetje materiaal kennis hebben kan je voor jezelf bepalen welk model bij je past. Voor zowel dames als heren zijn er verschillende opties in pasvormen. In de badpakken bepaald de rug vooral de bewegingsvrijheid en ondersteuning. Dunnere schouderbandjes geven minder steun maar wel meer vrijheid ten opzichte van de bredere schouderbanden. Vaak zijn de badpakken met dunne bandjes iets hoger opgesneden en is de rug meer open. Zoek je meer ondersteuning dan is er ook nog de keuze voor de Arena Bodylift lijn waarbij mesh-panels, borst ondersteuning, verstelbare schouderbandjes en gesloten ruggen zorgen voor een comfortabele pasvorm.

De heren kiezen vooral voor de lengte van hun zwembroek en daarbij speelt vooral persoonlijke voorkeur de grootste rol. Je kunt kiezen voor de zwemslip die ook wel ‘brief’ wordt genoemd waarbij je veel bewegingsvrijheid hebt of de tegenwoordig populaire low-waist short. Dit houdt het midden tussen een zwemslip (7cm) en zwemshort (27cm). De low-waist oogt niet als een ‘ballenknijper’, maar ook weer niet als een wat behoudende zwemshort, hij is gewoon super hip en draagt comfortabel. De heren die toch wat traditioneler willen gaan kiezen dan wel voor de zwemshort, hoewel de lengte vandaag de dag zeker wat korter is dan een aantal jaren geleden. De fanatieke zwemmers willen ook nog wel kiezen voor de ‘Jammer’ die met 45cm lengte net boven de knie valt.

Het zijn al met al een paar keuzes die je moet maken om de juiste zwemkleding te kiezen die bij je past. Niet alleen materiaal en model, ook de kleur en het design zijn belangrijk; wie wil er nou niet goed bijlopen in het zwembad!? De zomer collectie van Arena kent een paar leuke opvallende en kleurrijke designs maar je kunt natuurlijk ook voor één van de Solid kleuren gaan. Een uitgebreide keuze vind je bij een zwemspecialist, die zich hoofdzakelijk richt op badkleding verkoop, of online op www.arenabenelux.nl

Zorg er in ieder geval voor dat je de juiste keuze maakt en je zwemkleding goed onderhoud, dan heb je er het langste zwem plezier van!

Foto: Joyce Bongers

Laatste posts

De ademhaling als basis van de borstcrawl
Waarom de borstcrawlcursus de ideale manier is om de slag goed aan te leren
Sportvoeding, de brandstof voor jouw lichaam
Open water zwemmen: een ontdekkingsreis zonder schip
Ik ga (open water)zwemmen en neem mee….
Hoe kom je de lockdown door met andere sporten?
Van stilstaan naar ‘aan’ gaan
Zwemmen op de socials - wat te volgen voor een dosis inspiratie?
Waarom is de vlinderslag zo moeilijk, maar toch zo leuk?
Fit blijven met zwemspecifieke core- en krachttraining
Zwemgadgets, de must haves
Verplichting mondkapjes per 1 december
Borstcrawlcursussen gaan weer door v.a. 19 november!
Online trainingen – het voordeel van online begeleiding
Borstcrawlcursus on-hold, zwembaden dicht voor 2 weken!
Hoe stel je doelen en blijf je gemotiveerd?
ZWEM. het boek van Suzanne Brummel
Corona-update Borstcrawlcursus
Zwemmers be like – waar herken je een zwemmer aan?
Zwemmers be like – waar herken je een zwemmer aan?
Inhaaldata borstcrawlcursus
Corona: zwembadregels en richtlijnen
Vervolg na succesvolle pilot Personal Training in KNZB-bad
De ongeschreven zwembadregels, die je niet leert tijdens de borstcrawlcursus.
Banenzwemmen in KNZB bad Zeist
Hoe goed kan ik zwemmen na de borstcrawlcursus?
Trainen met zwemschema’s voor dummies
Zwemmen in de mooiste zwembaden!
Virtual Open Water swims
5 tips voor een zwemmer zonder zwembad. Wat doe jij?
Wat kun jij nu doen tijdens de verplichte zwemrust?
‘Quarantiny’
Update coronavirus en activiteiten KNZB
Zwemmen met hulpmiddelen; waarom toch al die materialen nodig zijn voor het zwemmen
Hoe is het om te zwemmen bij een zwemvereniging?
Het belang van trainingsschema’s
Mobiliteit en strakke borstspieren
Laat jij jezelf weleens zwemmend filmen? 5 redenen waarom een videoanalyse je beter leert zwemmen.
Mijnzwemcoach wenst u fijne feestdagen!
In zwemmen vind ik mijn ontspanning
Onderzoek naar uw zwembehoeften
Yes, we did it!
Ontspanning in je ademhaling is ontspannen zwemmen
Belangrijke informatie voor je eerste zwemtraining!
Floortjes zomertips voor zwemmen op vakantie!
Het zóveelste badpak dun of weer een zwembroek versleten?
Spring voorbereid het water in!
De juiste voeding voor je zwemtraining!
Zwemmen om af te vallen
(Af)tellen en opbouwen
Alles over openwaterzwemmen
Waarom de borstcrawlcursus een Hype is!
En toen leek zwemmen steeds meer op ‘denksport’
Bijzondere uitdaging van de Zeebra's!
Ik ga zwemmen en neem mee...