Yes, we did it!

Zwemgroep Zeebras

Openwater zwemmen

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Het hele team heeft de hele Thames Marathon uitgezwommen. Wat een fantastische ervaring, één om nooit meer te vergeten. Samen zijn we zowel letterlijk als figuurlijk over grenzen heen gegaan. Of we twijfels hadden of we het zouden halen? Daar kunnen we volmondig ‘nee’ op antwoorden want er zijn heel wat trainingsuren aan vooraf gegaan.

Meters maken
Het echte open water avontuur startte direct na het beëindigen van de KNZB Borstcrawlcursus voor gevorderden in april. Gelukkig was de watertemperatuur van de zoute Oosterschelde toen al zo gestegen dat alle Zeebras zich in de wetsuits kon hijsen. Neemt niet weg dat het nog behoorlijk frisjes aan kon voelen, maar dat is ook gelijk de charme van het open water zwemmen. Natuurlijk bleef in de maanden die volgden ook de nodige zwembadtraining in het schema zitten. Conditietraining, techniekoefeningen, intervallen, met de MijnZwemcoach schema’s konden we de vlieguren in het zwembad lekker vullen. Maar de grote uitdaging lag natuurlijk in het opvoeren van de afstand in het open water.

Trainen én testen
Volgens het door onszelf ontwikkelde plan, stonden de maanden mei, juni en juli in het teken van opbouwen van het aantal kilometers. Naast alle reguliere trainingsuren door de week en in het weekend, stond er iedere maand één ‘lange tocht’ op het programma. In mei werd dit 6 km, in juni 8 km en in juli 10 km. Met alle vlieguren in het water zouden we er dan theoretisch allemaal klaar voor moeten zijn. Mooi bijkomend feit was dat iedereen het materiaal dat ze wilden gebruiken in de Thames kon testen. En hoe het eten en drinken tijdens zo’n tocht viel. Want welk drinken doe je in de drinkboeitje? Wat eet je van tevoren en onderweg zonder er last van te krijgen in het water? Met de tips uit de gevolgde clinic ‘Zwemmen en voeding’ konden alle Zeebras hun voorbereiding finetunen.

En toen was het opeens zover…
Vrijdagochtend 2 augustus vertrokken 4 auto’s naar Calais, door de tunnel en naar het Zeebras-huis in Maidenhead voor 3 dagen. Zaterdag was de dag om ons te melden bij het secretariaat van de Henley Swim in het prachtige nostalgische clubhuis van de roeivereniging in Henley-on-Thames. Vol met foto’s en trofeeën van de Olympische roeiers. Na een hartelijk ontvangst, waren all Zeebras in no-time bewapend met alle benodigdheden zoals badmuts, startnummer en chip voor tijdregistratie voor die 14 km van zondag. En wat leuk: medezwemmers ontmoeten uit Friesland. Er was dit jaar een recordaantal Nederlanders dat meedeed. Misschien heeft deze blog er iets aan bijgedragen? ;)
Uiteraard konden we het niet laten om bij de startplaats alvast te testen hoeveel stroming er in de Thames stond. En helaas…. Bijna niets. Maar gelukkig betekent bijna geen stroming mee, dat je deze dus in ieder geval niet tegen hebt. Iets waar we in de Oosterschelde wel steevast mee te maken hebben. Na een lekker terrasje in het pittoreske Henley te hebben gepakt werd het tijd terug te keren naar het ‘Zeebras-huis’. Klaar voor het avondmaal… wat uiteraard in het teken stond van koolhydraten! Met de gekookte 3 kg pasta en alles wat iedereen de rest van de week individueel al had gestapeld moest dit genoeg zijn. Na een gezellig (niet alcoholisch drankje) met elkaar te hebben gedronken en de boeitjes met Zeeuwse vlaggetjes te hebben versierd, was het tijd om de spullen klaar te leggen en veel vroeger dan normaal te gaan slapen. Want die wekker zou zondag om 4:15 uur afgaan… om te gaan eten. Wéér koolhydraten naar binnen werken om tijdens de tocht de man met de hamer aan de kant te houden. Geen pretje zo vroeg maar iedereen had enorm zin in vandaag. Hier hadden we al die maanden met elkaar naar toegewerkt en eindelijk was het zover.

Klaar voor de start
Om ± 6:30 uur verschenen we bij de startlocatie, wederom bij het imposante Leander Clubhouse. Al kletsend met mede zwemmers uit o.a. Australië werden de wetsuits voor een laatste keer recht getrokken en was het alweer tijd voor de safety briefing. Voor we het wisten lag wave 6 klaar in het water bij de startlijn. Nog een paar laatste succeswensen aan elkaar en… GO! Even wennen wel, dat zoete water maar de omstandigheden waren prima. Heerlijke temperatuur zowel boven als onder water en een licht doorbrekend zonnetje door de wolken. Een aantal Zeebras met hetzelfde tempo zwommen met elkaar, anderen volgden hun eigen koers. Maar allemaal met eenzelfde doel: genieten van deze geweldige tocht. Een tocht lang door die prachtige Thames rivier, klaar om die persoonlijke uitdaging aan te gaan. Want zoals in de safety briefing werd gemeld: it’s not a race, it’s a personal challenge.

Door de sluizen
Na 4 km was de eerste ‘stop’ om uit het water te gaan. Vanuit de organisatie, trokken 2 vrijwilligers eigenhandig al die ruim 1000 zwemmers via de rivieroever uit het water. (respect voor deze heren!) Bij deze sluis was ook de eerste goed verzorgde verzorgingspost aanwezig. Wie even wilde eten of drinken kon hier de tijd nemen, of je ging weer door naar de volgende afstand. Op naar die 6 km, die ook nu weer door een prachtig gebied ging. Maar ook in het water was er van alles te zien: Versierde boeitjes! Soms compleet met opblaasbare flamingo’s. Die zien we in onze Oosterschelde niet.

Na de 6 km werd het tijd voor de volgende oversteek. Even met een opmerkelijke ladderconstructie over een klein eilandje en hup aan de andere kant weer het water in. Dit keer voor een kort stukje, 1,8 km. Die vlogen dan ook letterlijk voorbij. Na de laatste sluis was het nog even goed uitkijken voor de overstekende pleziervaart maar dankzij de professionele begeleiding van de kajakkers was ook dat geen probleem. Nog een ruime 2 km en dan… is dat de finishboei? Ja hoor, het einde is inzicht! Onder luid applaus en gejuich werd aan de kant direct die felbegeerde Thames Marathon medaille omgehangen bij de Zeebras die stuk voor stuk binnendruppelde. Yes, die 14 km waren volbracht. Wat een geweldige tocht en wat een super organisatie!

14 km met een gouden rand
Alle Zeebras hebben die finish gehaald en ook sneller dan verwacht. De persoonlijke uitdaging die is overwonnen, is voor elke Zeebra anders maar het eindresultaat is voor iedereen gelijk: We zijn super trots op wat we bereikt hebben. Niet alleen tijdens de tocht, maar ook tijdens die vele trainingsuren die voorafgingen. We hebben elkaar gesteund, gemotiveerd en het vooral heel gezellig met elkaar gehad. Zwemmen heeft in dit geval niet alleen een geweldige herinnering, medaille, felicitaties van de burgemeester en een paginagroot artikel in de krant opgeleverd; er zijn vriendschappen gesmeed die wel een flinke windkracht kunnen doorstaan. Dat is het mooie van deze sport.

Auteur: Zwemteam Zeebras