Zwemgadgets, de must haves

Melissa Buijens

Een zwembroek/badpak en gaan naar dat zwembad. Wat kun je in hemelsnaam nog meer nodig hebben om te gaan zwemmen? Hooguit een zwembril tegen het water in je ogen, maar meer heb je niet nodig, toch? Zo begon ik in ieder geval mijn ‘zwem carrière’. Eigenwijs dat ik was, kocht ik ook niets van de aangeraden materialen. Eerst zien, dan geloven ;).

Think again. Al snel had ik ook een tas vol. En nu kan ik me bijna niet meer indenken hoe het zwemmen zou zijn zonder al deze materialen.

Heb je als recreatieve banenzwemmer inderdaad weinig nodig om relaxt je baantjes te kunnen zwemmen. Zo heb je als (beginnend) sportzwemmer toch aardig wat materialen bij.

Welke materialen zijn nu echt onmisbaar?

Zwembril
De zwembril is denk ik de nummer 1 van attributen naast je badkleding die echt onmisbaar is. Bescherming van je ogen tegen het (chloor)water en goed zicht onderwater. Een goede zwembril is persoonlijk en afhankelijk van de pasvorm. Maar onmisbaar is hij zeker!

Badmuts
Wel of geen badmuts is een beetje persoonlijk. Voor vrouwen met wat langer haar zou ik het sowieso aanraden. Geen haar meer voor je ogen. Maar ook voor mannen is het, als je er eenmaal aan gewend bent, fijn zwemmen. Zeker als je oordopjes gebruikt tegen water in je oor kan een badmuts erover prettig zijn.

Snorkel
De snorkel is persoonlijk mijn beste vriend en mijn meest favoriete hulpmiddel. We hebben het dan niet over een snorkel waar je op vakantie vissen mee kijkt. Maar een ‘frontale snorkel’. Ofwel de buis in het midden, zodat je niet beperkt wordt met je slag.

De meningen over de snorkel zijn verdeeld. Maar met snorkel kun je zoveel relaxter zwemmen. Geen rekening houden met ademhalen, maar juist continu doorademen. Tijdens techniekoefeningen geeft de snorkel zoveel meer rust. Ja, ook hier even wennen, maar daarna verslaafd ;).

Zwemplank
De zwemplank is een hulpmiddel voor met name je benen. Door het vasthouden van de plank kun je je volledig focussen op je beenslag. Het geeft ook afwisseling in het zwemmen.

Pull Buoy
De Pull Buoy (beendrijver) heeft juist een tegenovergestelde werking van de zwemplank. Je houdt hem vast tussen je benen waardoor je benen hoog in het water blijven liggen. Hierdoor kun je je volledig focussen op je armslag. Door de hogere ligging heb je ook minder weerstand.

Zoomers
Zoomers zijn kleine flippers die ondersteunen in de zwemtechniek. Met zoomers ga je soepeler en sneller door het water. Hierdoor gaat het zwemmen makkelijker, wat vooral voor een beginnende zwemmer fijn is. Je hebt al zoveel aandachtspunten. Maar ook voor de gevorderde zwemmer, worden zoomers veel gebruikt. Bijvoorbeeld om benen te trainen.

Rugzak
Met al die spullen is een goede rugzak wel zo handig. Los van de rugzak, bestaat er ook zoiets als een ‘meshbag’. Dit is een gaatjes tas die voornamelijk wordt gebruikt voor je natte spullen. Echt ideaal. Ik gooi hier alles in wat ik tijdens het zwemmen heb gebruikt en het droogt onderweg. Zo wordt mijn rugzak aan de binnenkant niet nat en blijft die langer mooi. Overigens, als het moet, passen al mijn materialen ook wel in mijn zwemrugzak. Maar toch zweer ik bij de mesh bag. Ook nooit omkijken of ik alles wel bij heb, alles zit er standaard in.

Bidon
De bidon. Misschien niet het eerste hulpmiddel waar je aan denkt. Maar net zoals met het beoefenen van andere sporten zweet je ook tijdens het zwemmen. Je merkt het alleen niet. Maar dat je het niet merkt, betekent niet dat het ook niet gebeurt. Het is daarom aan te raden om aan de kant een bidon te zetten met wat water zodat je voldoende kunt blijven drinken.

Overige hulpmaterialen
Bovenstaande zijn de meest gebruikte hulpmaterialen in de borstcrawl cursussen. Maar als je verder gaat met zwemmen zijn er nog veel meer hulpmiddelen. Zoals paddles, maar ook een tempo trainer om slagfrequentie te trainen, of zelfs weerstandshulpmiddelen.

De materialen ondersteunen het leren zwemmen, focus op techniek, kracht en/of afwisseling. Maar zoals voor alle hulpmiddelen geldt, gebruik ze af en toe. Zo leer je ook het zwemmen zonder hulpmiddelen. Wil je zelf een zwemgadget aanschaffen? Neem dan een kijkje in de webshop.


Auteur: Melissa Buijens
Blog: https://zwemblog.com
Foto: 11afotografie