Zwemmen met hulpmiddelen; waarom toch al die materialen nodig zijn voor het zwemmen

Melissa vertelt

Toen ik me inschreef voor de basiscursus borstcrawl kreeg ik (net zoals alle andere deelnemers) het bericht dat een basispakket met zwemmaterialen nodig is.

Eigenwijs dat ik was kocht ik niets.

Dus kwam ik op les 1 aan met enkel een badpak en zwembril. Die had ik dan wel van iemand geleend. Ik dacht: “eerst zien, dan geloven”. Het zal de eerste cursus niet zijn die van alles aanraadt aan materialen waar ik vervolgens enkel de kastruimte in huis mee vul, maar verder niets.

Het bleek dat ik niet de enige deelnemer was die zo dacht. Helaas voor mij (en hem) hadden we gelijk pech. De snorkel kwam bij les 1 toch eigenlijk al wel goed van pas, net als de zoomers. Dus zagen wij samen net wat extra af en wist ik niet hoe snel ik de andere dag eerst mijn set met zwemmaterialen moest bestellen. Les 2 zou ik zeker niet aankomen zonder de gevraagde materialen.

Zwemmaterialen ter ondersteuning van de voortgang.

Goed, ik ben geen zwemtrainer en ondertussen misschien een beetje bevooroordeeld als het gaat om zwemmen met hulpmiddelen. Ik vind het nu namelijk heerlijk. Maar diverse materialen hebben mij enorm geholpen in de vooruitgang.

In de standaarduitrusting van een zwemmer zit tegenwoordig een pullbuoy (beendrijver), zoomers (kleine flippers), een plank en een frontale snorkel. Los van een zwembril, bidon en eventueel een badmuts.

Waarom deze materialen?

Een pullbuoy is een beendrijver. Deze klem je tussen je benen (of enkels) en op die manier blijven je benen drijven. Je hoeft je dan dus niet te focussen op je benen, maar je kunt enkel op je armen focussen.

Zoomers zorgen ervoor dat je een stuk sneller en soepeler door het water gaat. In het begin even wennen. Maar doordat je makkelijker door het water gaat kun je je beter focussen op je techniek (of beenspieren trainen).

De plank dient ter ondersteuning bij het trainen van benen en ook de snorkel zorgt ervoor dat je even niet op je ademhaling hoeft te letten, maar je gewoon kunt doorademen terwijl je zwemt.

De hulpmiddelen helpen je dus in je techniek. En het beter focussen op een speciaal onderdeel.

Je kunt tenslotte niet alles tegelijk aanpakken.


Auteur: Melissa Buyens
Blog: https://zwemblog.com
Foto credits: 11aFotografie