Zwemmen om af te vallen

Floor van den Nieuwenhoff

gezondheid

Afvallen
Afvallen is één van de belangrijkste drijfveren voor mensen om te sporten. Zwemmen is daarvoor een zeer geschikte lichamelijke activiteit; er is geen schokbelasting en nagenoeg iedereen in Nederland kan wel een beetje zwemmen. Afvallen is het meest efficiënt wanneer je lichaamsbeweging combineert met een gezonde voeding.

Hoe kun je afvallen?

Het principe van afvallen is eigenlijk heel simpel. Je moet ervoor zorgen dat je meer energie verbruikt dan je binnen krijgt. Als je te veel kilocalorieën binnen krijgt, wordt dat opgeslagen als vet. Als je minder binnen krijgt dan je verbruikt, val je af. Minder binnen krijgen kan door minder/anders te eten. Meer verbruiken doe je door meer te bewegen. Je kunt kiezen voor één van beide methodes, maar een combinatie van een minder energierijke voeding en meer lichaamsbeweging is natuurlijk het meest effectief.

Hoe verbrand ik mijn vetten? 
Naarmate de inspanning langer duurt, worden er meer vetten verbrand. Als je langer actief bent, worden door het lichaam hormonen geproduceerd die zorgen voor een grotere hoeveelheid vetzuren in het bloed. Die verhoogde concentratie zal de spier aanzetten tot meer vet-verbruik. Hierdoor daalt het aandeel koolhydraten in de energieleverantie. Kortom, wanneer vet verbranden een doel is van je sportieve activiteiten, dan is duurtraining erg geschikt. Dus liever 100 baantje rustig zwemmen dan 10 baantjes hard zwemmen…

Ben je van plan te gaan zwemmen en vind je het moeilijk om zelf je wekelijkse work-out te bepalen? Ga dan met de online trainingsprogramma's van Mijnzwemcoach aan de slag! Deze work-outs zijn geschreven door ervaren KNZB trainers. Met ruim 200 verschillende trainingsschema's is het geschikt voor ieder niveau; van startende zwemmer tot de doorgewinterde banenzwemmer.