Zwemmers be like – waar herken je een zwemmer aan?

Melissa Buijens

Blog

Ondertussen zwem ik ongeveer anderhalf jaar. Heb ik een aantal zwemwedstrijden gezwommen en mocht ik in januari 2020 zelfs deelnemen aan de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen. Stiekem mag ik mezelf misschien wel een zwemmer noemen. Al zie ik mezelf vooral nog als een beginner die nog veel mag leren.

In het zwembad herken ik de andere ‘sportzwemmers’ gelijk.

Maar waar herken je nu eigenlijk een sportzwemmer aan?

Materialen

Sportzwemmers zijn eigenlijk super makkelijk te herkennen. Ze lopen vaak rechtstreeks naar de snelle banen, weten de regels en hebben vrijwel allemaal iets van materialen bij. Een plank, en/of pullbuoy hoort toch wel bij de standaarduitrusting van een zwemmer. Ongeacht het niveau. Ook de sportrugzak verraad vaak al veel.

Horloge is minder belangrijk

Als ik iets heb geleerd is het wel om van mijn sporthorloge verslaving af te komen. Traceerde ik eerst iedere zwemsessie, zo gebruik ik hem nu nog maar zelden. De zwembadklok daarentegen of de stopwatch van mijn trainer is nog de enige leidraad.

Hoe meer je zwemt, hoe meer je gevoel je wel helpt in de tijden. Bij ons op de zwemvereniging (ja, ook die stap heb ik genomen ;) ) zwemt dan ook haast niemand met een sporthorloge.

Keerpunt

Het keerpunt. Ik denk het onderdeel waarin het meeste onderscheid wordt gemaakt tussen recreatieve zwemmers, triatleten en wedstrijd-/ sportzwemmers. Niet veel triatleten beheersen het keerpunt goed. En ik moet zeggen, mij kost het ook nog steeds moeite om op de langere afstanden vol te houden. Dat simpele koprolkeerpunt bleek allesbehalve simpel. Zeker om er ook nog wat rendement uit te halen en voldoende adem over te houden om goed verder te zwemmen. Maar het keerpunt hoort er toch stiekem wel echt bij.

En verder

Tja en verder heeft een fanatieke zwemmer vaak honger ;). Gezien je met zwemmen super veel calorieën verbrand, mag je dus ook lekker veel eten. Geen straf, als je het mij vraagt. De brede/ gespierde schouders verraden ook vaak de zwemmers.

En wil je de echte fanatieke wedstrijdzwemmers treffen? Zoals de jeugd. Nou zet dan maar je wekker, want die trainen al voordat de meeste van ons onze ogen open (willen) doen. Al doe ik iedere week een poging op zaterdagochtend 06.30 met mijn laatste training van de week.

Eerlijk is eerlijk, eigenlijk is het stiekem hartstikke lekker zo vroeg in de ochtend.

Zwemse!

Auteur: Melissa Buijens
Blog: https://zwemblog.com
Foto: 11afotografie